Демократски народни савез основали су слободољубиви и одговорни носиоци иницијативе у јуну 2000. године. Оснивачка скупштина је одржана у Бањалуци 17. јуна 2000. године. Први предсједник ДНС-а био је др Драган Костић из Бањалуке, потпредсједници су Хаџи-Јован Митровић из Зворника и Драгутин Родић из Приједора, а генерални секретар (до 08. јануара 2002. године) Радомир Тривић из Јошавке и Драган Берић из Бањалуке.

У прољеће 2003. године у ДНС се колективно укључује Савез народног препорода.

Од 10. маја 2003. године предсједник је господин Марко Павић из Приједора, а потпредсједници су Хаџи-Јован Митровић и мр Мирко Бањац. Од 06. јуна 2003. године генерални секретар је Драгутин Родић из Приједора.

На општим изборима новембра 2000. године ДНС је освојио три посланичка мандата у Народној скупштини Републике Српске, а на изборима 2002. године поново три мандата у Народној скупштини и, индиректно, један мандат делегата у Вијећу народа РС.

У љето 2004. године ДНС има око 100 одборника у скупштинама општина, начелника општине Зворник и предсједника Скупштине у неколико општина, замјенике начелника и начелнике одјељења општинске управе у неколико општина. На изборима 2004. године ДНС биљежи нови раст. ДНС има начелнике у општинама Приједор и Петровац.

Од 2005. године потпредсједници ДНС-а су Недељко Чубриловић (Бањалука), Младен Симић (Бијељина) и Хаџи-Јован Митровић (Зворник).

Демократском народном савезу у овом периоду прилази све већи број политички одговорних грађана, а наставља се тренд колективног придруживања неколико политичких субјеката ДНС-у (НСС, неке политичке снаге регионалног степена развијености у Брчком, Бијељини и Зворнику) тако да ДНС бројчано и кадровски јача.

На Општим изборима 2006. године ДНС осваја четири посланичка мандата у Народној скупштини Републике Српске као и један мандат у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. Од априла 2006. године ДНС је дио нове скупштинске већине у Народној скупштини Републике Српске и дио је Владе РС (Недељко Чубриловић, потпредсједник ДНС-а, је министар саобраћаја и веза у Влади РС). Послије општих избора, ДНС је заступљен и у Савјету министара БиХ (потпредсједник Симић је замјеник министра транспорта и комуникација БиХ).

Локални избори 2008. године су показали нови раст утицаја ДНС-а. ДНС послије ових избора има начелнике из својих редова у општинама Приједор, Крупа на Уни и Петровац.

На Општим изборима 2010. године ДНС осваја шест посланичких мандата у Народној скупштини РС и један мандат у Представничком вијећу ПС БиХ. У Влади Републике Српске ДНС сада има два министара (Недељко Чубриловић и Лејла Решић) а у Савјету министара БиХ – замјеника министра правде (Срђан Радуљ).

У љето 2012. године ДНС има општинске одборе у свим општинама Републике Српске и у 7 општина у Федерацији БиХ. Постављени циљ – 60.000 гласова на подручју РС.

За локалне изборе 2012. године, ДНС је предложио начелничке кандидате у 16 општина, 1284 кандидата за одборнике у скупштинама локалних заједница, учесвовао у 6 коалиција за начелнике и 2 коалиције за скупштине општина. Након избора своје циљеве смо остварили – постали смо трећа странка у РС са више од 64.000 освојених гласова! Хвала на повјерењу!

■■■

Знак Демократског народног савеза је прописан Статутом ДНС-а. Чине га три почетна слова (ДНС) исписана тамно-плавом бојом, са ореолом српске националне заставе изнад.